2.İletişim


İletişim, sözlük anlamı ile, iletilen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Hepimizin bildiği üzere sözlü ve yazılı iletişim olmak üzere iki kısma ayrılır. Sözlü iletişimde dinleyiciyi daha çok etki altında bırakmak mümkündür. Yazılı iletişimde ise etki gücü, yazarın kabiliyetine kalmış bir eylemdir. Bu yazımda sorgulamak istediğim olgu, hangi iletişim türünü hangi kabiliyet ile kullanabildiğimiz olacaktır.

Farklı görüşten iki insanın, ayrım yaşadıkları bir konu üzerinde tartışması mental bir savaştır. Her savaşta olduğu gibi güçlü ve güçsüz olan taraf bulunur. “Çok gezen mi daha çok bilir çok okuyan mı?” çok klişe bir sorudur. Bu tarz bir savaşta tarafların ordularındaki asker sayısı o insanın gezip, görüp, yaşadıklarına, savaş teçhizatları ise o insanın bilgisine denk düşünülebilir. Aynı teorik-pratik bütününde olduğu gibi bu iki kavram da birbirinden ayrılmaz mutlak bir bütündür. Taktik anlayışları ise bir tartışmanın sonucunu belirler.

Eğer insanların kafasında savunduğunuzu haklı çıkaracak bir soru işareti yaratabiliyorsanız, insanları etkiniz altına alıyorsunuz demektir. Özellikle katı düşünceli insanların kalıplarında açılacak bir oyuk, o insanı sorgulamaya yöneltir. Eğer sorgulatırsanız kazanırsınız. Sorgulatabilmenin tek olanaklı yolu, savunduğunuz bilginin dışında karşınızdakinin konuştuklarına da hakim olabilmektir. Kişisel gelişim kitabına dönüşmeden asıl konuma geçiyorum.

Orta Çağ’dan beri her ideolojik söylem, söz ve yazı yoluyla insanlara ulaşmış, bu insanların o ideolojiyi benimseyip benimsememelerine göre ya tarihe karışmış ya da geçerli sistem haline gelmiştir. Bu sistem değişikliklerinin çıkış noktası farklı felsefi akımlar olmuştur. Buna sonraki yazılarımda değineceğim. Ancak asıl olan şudur ki, hiçbir siyasal savaşım elektronik ortam üzerinde olmamıştır. Bu nedenle, internet üzerinden yapılan tartışmaların yersiz olduğu doğrudur. Ancak insanlara hitap olanağı açısından oldukça gereklidir. Elektronik ortam üzerinde de iletişim ikiye ayrılır.

  • Görsel İletişim
  • Yazılı İletişim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder